Heren Olhaco pakken zege in bloedstollend duel

‘Deze zege is goed voor het moraal’

Trainer Menno Volkerink van de heren van Olhaco leek na afloop van de eerste competitiewedstrijd tegen VoCASA 2 wel een paar jaar ouder geworden. In een bloedstollend duel dat 2,5 uur duurde in een prachtige ambiance, boekte zijn ploeg een belangrijke 3-1 overwinning. Het cruciale moment was misschien wel de tweede set, die Olhaco na een ongekend zinderende slotfase met 38-36 won. ,,De grootste winst is dat we weer kunnen volleyballen,” stelt hij.

Door Reinier de Boer

Voorzitter Arnold Heerts refereerde aan de ‘langste time out in de volleybalsport’, want op 10 oktober 2020 speelde Olhaco haar laatste competitiewedstrijd en dat was uitgerekend ook tegen VoCASA 2. Heerts stond stil bij het overlijden van mister Olhaco Gerrit Schraa in november 2020. Na een indrukwekkende minuut stilte barstte de wedstrijd in alle hevigheid los. Olhaco startte met Bert Bril, Rens Meijer, Thijs Schunselaar, Sander Kemperman, Jitte Tavenier, Alwin Mijnheer en libero Thijs Ipema. Alex Dijkstra is herstellende van een blessure en Quinten Groenewold sluit maandag tijdens de training weer aan.

In de eerste set werd al duidelijk dat beide ploegen goed aan elkaar gewaagd waren en dat zou de hele marathonwedstrijd zo blijven. Tot 18-17 hielden beiden gelijke tred, maar daarna maakte Olhaco het verschil: 25-19. De tweede set zal menigeen nog lang heugen en leverde een historische uitslag op. Bij 9-2 leek er weinig aan de hand voor Olhaco, maar het jeugdige en sterk spelende VoCASA 2 kwam terug tot 23-23, waarna in een fantastische ambiance de set een ongekende verlenging kreeg. Olhaco liet acht setpunten onbenut en VoCASA 2 vijf. De gasten hielpen Olhaco een handje door maar liefst twaalf keer fout te serveren. In de hele wedstrijd maakte VoCASA 25 servefouten, een hele set dus. De supporters zaten op het puntje van de stoel en de spanning gierde door de volle zaal. Na 36-36 serveerde VoCASA foutief en blokte Rens Meijer een aanval af, waardoor Olhaco deze belangrijke set onder luid gejuich via 38-36 binnen sleepte.

Ook de derde set werd een spannende aangelegenheid. VoCASA 2 beschikte over twee uitstekende aanvallers waar Olhaco maar moeilijk vat op kreeg. Na 24-24 gaf Olhaco door eigen fouten de set uit handen: 24-26. Olhaco herstelde zich in de vierde set en won die met 25-20, waarbij ‘good old’ Sander Kemperman, die weer ouderwets op dreef was, het laatste belangrijke punt binnen sloeg. De set werd enkele keren onderbroken door problemen met de telling en opstellingen. VoCASA-trainer Bert Timmerman had al geel en kreeg na de wedstrijd een rode kaart wegens protesteren. Olhaco-trainer Menno Volkerink was tevreden over zijn ploeg. ,,Ja, we hadden de rally op orde, onze servicedruk was goed en aanvallend stonden we goed. Na een moeizame oefenserie is het belangrijk dat we de eerste wedstrijd direct winnen. Het ging niet gemakkelijk, want VoCASA is een goede ploeg. Ik ben heel blij met de winst, dit is goed voor het moraal van de ploeg.”

Zaterdag 18-9-2021 | Olhaco – VoCASA 2 3-1 (25-19, 38-36, 24-26, 25-20)