Drentse volleyballer in Canada: ‘Ik behoor hier tot de beteren’

Oscar Scholing (24) uit Hoogeveen komt sinds dit seizoen uit voor de Windsor Lancers. Wat doet een Drentse volleyballer in Canada?

Van Abiant Lycurgus naar de Windsor Lancers in Canada. Hoe is je dat gelukt?

,,Na een aantal jaren Lycurgus was ik toe aan iets anders. In Groningen speelde ik samen met enkele Canadezen, onder wie Chris Voth. Hij bracht me in contact met de trainer van de Windsor Lancers, het volleybalteam van de Windsor University. Ik stuurde hem vervolgens per e-mail een video van een wedstrijd en hij kwam toen tot de conclusie dat ik wel wat kon toevoegen aan zijn team. Canada is voor mij interessant omdat sport en educatie met elkaar worden gecombineerd. Normaal gesproken moet een internationale student 10.000 dollar collegegeld betalen, maar ik heb de maximale studiebeurs van 5.000 dollar gekregen. Anders was het feest niet doorgegaan.’’

En hoe bevalt het daar?

,,De faciliteiten zijn echt indrukwekkend. Ik volg als noorderling de discussie over een topsporthal in Groningen, maar hier wordt gewoon een nieuwe topsporthal gebouwd van 75 miljoen dollar, speciaal voor de universiteit. Verder is het niveau van de hoogste competitie in Canada lager dan die van Nederland. Ik behoor hier tot de beteren en volleybal met jongens van 19 jaar die net van de high school afkomen. Zij zijn niet zo goed als de talenten van Lycurgus, zoals Auke van de Kamp, Sander Scheper en Sam Gortzak. In Canada bestaat geen profcompetitie waar je in kunt spelen als je periode bij de universiteit er op zit. De beste volleyballers vertrekken uit het land en gaan bijvoorbeeld naar Nederland.’’

Wat zijn de grootste verschillen tussen het volleybal in Nederland en Canada?

,,In Nederland ligt de focus wat meer op techniek. Hier vinden ze het leuk om naar de sportschool te gaan en zo groot mogelijk te worden. Ze denken dat het een voorwaarde is om een goede volleyballer te worden. Hoog kunnen springen is belangrijk in Canada. Verder zijn de reistijden enorm in het land. In Nederland zag ik al op tegen een uitwedstrijd in Rotterdam, dat zou hier het dichtstbijzijnde uitduel zijn.’’

Houd je de prestaties van Lycurgus nog in de gaten?

,,De Nederlandse competitie is niet zo heel interessant om te volgen. Lycurgus speelde in januari Europese wedstrijden op woensdagavond en die probeerde ik wel te kijken. Ik trok veel op met Just Dronkers en Tjerk Dercksen, hen spreek ik nog regelmatig. Ik hoop dat ze kampioen worden, maar aan de uitschakeling in het bekertoernooi kan je zien dat het niet vanzelf gaat. Vorig seizoen hadden we echt een goed team.’’

Zien we je binnenkort weer op de volleybalvloer in Groningen?

,,Het seizoen in Canada eindigt in maart en waarschijnlijk gaan we ons niet plaatsen voor de play-offs om het landskampioenschap. In april zijn de colleges ook afgelopen. Het nieuwe collegejaar wil ik starten met een master in Groningen. Ik weet daarom nog niet of ik in Nederland weer wil volleyballen. Misschien is het beter om alle focus op mijn studie te richten. Ik heb in ieder geval niet de intentie terug te keren bij Lycurgus.’’

bron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven