Jongens A Olhaco vierde van Nederland‘Ik ben super trots op het team’

Wijchen – Voor de finale van het Nederlands Open Jeugd Kampioenschap was Olhaco-trainer van Jongens A, Xander Arling, tevreden met een vierde plaats. Olhaco werd tweede in de poule, waarna het verloor in de kruisfinale van Sudosa-Desto. Daardoor speelde Olhaco om de derde plaats tegen Dynamo en dat leverde een nipte 1-2 nederlaag op, waardoor Olhaco als vierde van Nederland eindigde.

Door Reinier de Boer

Direct na afloop van de spannende strijd tegen Dynamo om de derde plaats, was er diepe teleurstelling bij Arling, omdat zijn team zo dichtbij een derde plaats was. Een dag later overheerste alleen maar trots op de prestatie van zijn jonge team. ,,Deze vierde plaats is geweldig. Het is gebleken dat we heel dichtbij de top van Nederland zijn. We hadden zelfs Nederlands kampioen kunnen worden. Vooraf was ik blij met de vierde plaats, maar direct na de verloren partij tegen Dynamo was ik flink chagrijnig. Het was net niet, want we konden de kansen net niet verzilveren en dat was best zuur. Nu ik wat tot rust ben gekomen ben ik blij met onze prestatie. Ik ben super trots op het team.” 

Olhaco was in een poule ingedeeld bij Zaanstad, SSS en ZVH. Olhaco trad aan met Joris Weulink, Noël de Jong, Tim Veldhuizen, Max Veldhuizen, Bart Mulder, Christiaan Zijlstra en libero Stephan Koster en Benjamin Boer. Olhaco begon het avontuur tegen Zaanstad. ,,We begonnen de eerste set zwak,” zegt Arling. ,,Zaanstad was heel goed en zij hadden een dame als libero. Zij speelde zeer goed en daar serveerden we niet op.” De eerste set ging via 25-21 naar Zaanstad, maar Olhaco herstelde zich in de tweede set prima met een 17-25 zege. Die flow nam de ploeg mee in het tweede duel tegen SSS uit Barneveld. Olhaco won met 2-0 via 25-18 en 25-20. ,,We speelden super goed en boekten een degelijke zege.” In de derde en laatste poulewedstrijd tegen ZVH uit Zevenhuizen kon Olhaco een plaats in de kruisfinale zeker stellen. ,,In de eerste set speelden we matig en kwamen we direct ver achter. Halverwege de set konden we dat omdraaien, maar het was niet genoeg.” De eerste set was via 25-17 voor ZVH. In de tweede set herstelde Olhaco zich uitstekend en won de tweede set met 25-18. Beide ploegen eindigden gelijk, maar omdat ZVH in het onderlinge treffen met Olhaco slechts een punt meer had gescoord, werd ZVH poulewinnaar en Olhaco tweede. ,,Het verschil was erg klein. Het was één servicefout of één passfout. Kun je nagaan hoe klein de verschillen waren.

Hierdoor moesten we aantreden tegen de winnaar van de andere poule, Sudosa-Desto. De ploeg van Xander Arling beschouwde deze Drentse derby eigenlijk al een beetje als een finale. ,,Dit was onze beste wedstrijd van het toernooi. We speelden met passie en lef, maar Sudosa was net een stapje verder dan wij.” Olhaco verloor met 2-0 via 25-20 en 25-19. Daardoor was Olhaco veroordeeld tot het spelen om de derde plaats tegen Dynamo uit Apeldoorn. Olhaco had alles gegeven in het duel met Sudosa en was eigenlijk al leeg gespeeld. Ondanks dat, vocht Olhaco als leeuwen voor de derde plaats. Het werd een ongekend spannende wedstrijd. In de eerste set speelde Olhaco goed en won met 25-20. In de tweede set waren de onderlinge verschillen miniem. ,,De strijd ging tot 23-23 gelijk op, waarna we onnodige fouten maakten: 23-25.” Daardoor was een derde set noodzakelijk en ook in die set was de spanning bijna ondraaglijk. ,,We verloren met 15-13 en dat was zuur, omdat we er zo dichtbij waren.” Olhaco maakte in deze wedstrijd 61 punten, terwijl Dynamo 60 punten scoorde.

ZVH werd Nederlands kampioen en dat maakte het resultaat van Olhaco nog iets zuurder, omdat Olhaco zich in de poulewedstrijd gelijkwaardig toonde aan ZVH. Arling merkte dat veel mensen Olhaco niet kenden en vroegen waar de ploeg vandaan kwam. ,,Meestal is de gevestigde orde aanwezig bij het NK. Wij hebben niet zo vaak de finale van het NOJK behaald. Dat geeft meer weer aan dat we een goede prestatie geleverd hebben en dat we bij de vier beste ploegen van Nederland horen. We hebben als Olhaco goed aan pr gedaan.”         

Scroll naar boven