Dames Olhaco zorgen voor daverende verrassing

Hoogeveense dames verslaan topploeg Lycurgus

Hoogeveen – De dames van Olhaco hebben voor een daverende verrassing gezorgd door nummer twee Lycurgus met 3-2 te verslaan. Beide ploegen trakteerden de toeschouwers op een uiterst spannend volleybalgevecht, dat ruim twee uur in beslag nam, waarbij Olhaco sterk terugkwam na een 1-2 achterstand. De setstanden 25-23, 17-25, 24-26, 26-24 en 15-13 geven wel aan dat er niet veel verschil bestond tussen de nummer twee en nummer zes.

Door Reinier de Boer

De knappe zege werd luid bejubeld door de dames van Olhaco en daarmee werd de nederlaag tegen de hekkensluiter weggepoetst. Een zege had de ploeg erg nodig, maar weinig mensen hadden vooraf gedacht dat dat tegen de torenhoge favoriet uit Groningen mogelijk zou zijn.

De stemming was na afloop opperbest bij de speelsters en trainer Wilbert Drogt. ,,Ik vind het enorm fijn dat we deze wedstrijd gewonnen hebben. Dat is voor iedereen erg belangrijk.” Olhaco startte met Kyra Schonewille, Mirte van der Werf, Anouk Otten, Jolein de Haan, Leonie Roeda, Cyanne Werkman en libero Fleur van der Werf. Chloë Huizenga was ziek geweest en daarom begon Drogt met Kyra Schonewille als spelverdeelster.

In de eerste set kwam Olhaco voor, maar liet Lycurgus dichtbij komen en dat was het beeld van de hele wedstrijd. In de eerste set kwam Lycurgus na 20-15 voor Olhaco tot 22-20 nog dichtbij. Na 24-21 werd het nog spannend tot 24-23 waarna Anouk Otten het beslissende punt binnen sloeg: 25-23. Een mooie opsteker voor de underdog. In de tweede set zette Lycurgus orde op zaken en won de set met 17-25. De derde set werd enorm spannend, waarbij Olhaco een 10-5 voorsprong weg gaf. De slotfase was zinderend bij 24-24, maar deze keer was Lycurgus de gelukkige, want het beslissende punt leek erg op een duwfout: 24-26. De wedstrijd was nog lang niet gespeeld.

Het pleitte voor Olhaco dat het veerkracht toonde en zich in de vierde set niet gewonnen gaf. Met Chloë Huizenga als spelverdeelster begon Olhaco uitstekend aan de set door een 17-11 voorsprong te pakken. Toch liet de thuisclub de gasten weer terugkomen tot 21-21, waarna opnieuw een zinderende slotfase aanbrak. Door een sterke opslagserie van Mirte van der Werf werd het 24-21, maar tot afgrijzen van het Hoogeveense publiek kwam Lycurgus weer ernaast: 24-24. Net als in de eerste set was het opnieuw Anouk Otten, die de beslissing forceerde en deze keer twee keer op rij scoorde: 26-24. Het nog te wisselvalig spelende Olhaco serveerde negentien keer fout, maar toonde veerkracht en kwam sterk terug in de wedstrijd. Olhaco had zich uitstekend teruggevochten na de 1-2 achterstand en dwong een vijfde set af.

De toeschouwers gingen op het puntje van hun stoel zitten en de vijfde set kreeg een toepasselijk toetje. Olhaco ging voortvarend van start en kwam met 10-5 voor. Bij 14-10 maakte de thuisclub het opnieuw erg spannend, want door een sterke opslag werd het 14-13 en de zenuwen gierden door de zaal. De bevrijding en verlossing kwam, omdat Lycurgus fout serveerde, waardoor het feest van Olhaco kon losbarsten: 15-13.

,,In de vierde en vijfde set hebben we gedurfd aangevallen en dat betaalt zich gelukkig uit,” zegt een tevreden Drogt. ,,We moeten niet te behoudend spelen, maar durven aan te vallen. Als je durft heb je ook meer plezier. Ook serveerden we te veel door het midden, maar na de derde set gebeurde dat meer recht door en dat werkte goed. Het is zaak om elke kans die je krijgt ook te benutten. We waren soms nog iets te wisselvallig. Vaak kwamen we een paar punten voor en lieten we de tegenstander weer dichtbij komen. De complimenten aan het team dat we uiteindelijk toch de voorsprong weer pakken en de wedstrijd winnen. Dit geeft vertrouwen voor de tweede helft van de competitie.” Door de zege steeg Olhaco van de zevende naar de zesde plaats.

Olhaco-Lycurgus 3-2  (25-23, 17-25, 24-26, 26-24, 15-13)