Wilbert Drogt is de nieuwe trainer van Dames 1 van Olhaco

‘Ik ben een coachende trainer’

De 47-jarige Wilbert Drogt uit Dalen is komend seizoen de trainer van het eerste damesteam van Olhaco. Hij volleybalde van zijn twaalfde tot zijn 32ste bij DAC in Dedemsvaart en was daarna als trainer actief bij DAC, Dalen, Zwolle, Tjoba en Kangeroe. Drogt voelt zich al thuis bij zijn nieuwe club en hoopt op een plaats in het linker rijtje.

Door Reinier de Boer

De geboren Dedemsvaarter begon zijn volleyballoopbaan in zijn toenmalige woonplaats Dedemsvaart bij de plaatselijke vereniging DAC. Op zijn zestiende maakte hij al zijn opwachting in het eerste herenteam als middenman. ,,Ik heb op het midden, maar in het begin ook wel als buitenaanvaller gespeeld,” zegt hij. ,,Ik ben altijd middenman gebleven en dat is met de spelverdelingspositie de meest lastige plaats in het veld, vind ik. Het is de moeilijkste positie om te blokkeren. Als je de aanval meer tempo wilt geven door het midden, dan dient de afstemming met de spelverdeler goed te zijn. De spelverdeler zal de middenspelers perfect moeten aanvoelen, je zult met de spelverdeler dan ook een goede klik moeten hebben.”

Trainerschap

Al op zijn zestiende veroverde hij een basisplaats in het eerste team van DAC. ,,De eerste keer dat we voor promotie gingen was in een beslissingswedstrijd in Zwolle tegen Heino. Dat was een enorme belevenis met een afgeladen sporthal en een dweilorkest. We hebben het toen net niet gered, maar het jaar daarna promoveerden we wel naar de derde divisie. We hebben daarna nog twee jaar in de tweede divisie gespeeld, maar dat was wel het maximaal haalbare.” Tijdens zijn spelersloopbaan was hij aanvoerder, coach en trainer. ,,Ik trainde ook jeugdteams en later Dames 1 van DAC. Daarna ben ik trainer geweest van Heren 1 en 2 van DAC, Dalen Dames 1 en Dames 3 en 4 van Zwolle.

Ik heb het trainerschap altijd leuk gevonden. Eén seizoen heb ik als assistent bij Eurosped in de Eredivisie veel geleerd over het trainerschap. Volleybal is een complexe sport waarbij je in een seconde moet reageren. Je moet dan ook trainen in complexe situaties. Volleybal is ook een mentale sport. Het is een sport waarbij je over veel vaardigheden moet beschikken. Je moet veel denken in een wedstrijd. Als trainer zorg ik altijd dat de speelsters gevarieerde training krijgen. Je hebt veel dingen in eigen hand. Tijdens trainingen moet je zelfvertrouwen opbouwen, leren kijken en snappen hoe je fouten kunt oplossen. Niemand kan anderhalf uur optimaal de concentratie vasthouden, maar ook dat is te trainen.”

In 2020 was Drogt trainer bij Tjoba Dames 1 en daarna een jaar assistent bij Eurosped. ,,Na een half jaar als assistent-trainer van Dames 1 van Zwolle in de Eredivisie gewerkt te hebben, heb ik een half jaar niets gedaan. Daarna heb ik Dames 1 van Kangeroe in Hardenberg getraind. De beschikbaarheid van speelsters was een zorg. Ik vond het net iets te mager om erop voort te bouwen.”

Olhaco

Daarna trok Olhaco aan de bel en stapte de Dalenaar in een nieuw avontuur. ,,Ik heb vroeger tegen Olhaco gespeeld en ik ken de trainers. Het was een open gesprek. Het beeld dat ik van de club heb is een grote betrokkenheid bij de leden. Ze hebben het niet gemakkelijk gehad, maar ze komen altijd weer boven drijven. De club heeft veel talenten groot gebracht en momenteel is er genoeg potentie bij de damestak. Mijn gevoel zegt me dat de club wel bij me past, een bijkomend praktisch voordeel is dat ik vlak bij Hoogeveen woon.”

‘Olhaco past wel bij me’

Wilbert Drogt noemt zich een gedreven trainer, die competitief is ingesteld. ,,Ik hoop met het team stappen te kunnen zetten. Ik wil de groep graag beter maken vanuit een bepaalde visie. Vooraf spreek ik kernwaarden met de speelsters af. Niemand is belangrijker dan het team. Ik ben een progressieve trainer die altijd vooruit kijkt en altijd oplossingen zoekt. Ik vind dat ik een wedstrijd goed kan lezen en kan inschatten wat er nodig is. De club hoeft geen schreeuwende trainer langs de lijn te verwachten. Een hele wedstrijd kwaad zijn heeft geen zin. Ik zie mezelf meer als een coachende trainer, die vooral dingen benoemt die goed zijn.”

Vijf nieuwelingen

Aan het eind van het afgelopen seizoen vertrokken vijf speelsters bij Olhaco 1. Tara van der Sluis, Faye Albertoe, Djunga Reijs en CJ Reijs verkasten naar Sudosa. Antoinette Koning speelt dit seizoen lager. Daarvoor kwamen vijf nieuwe speelsters in de plaats. Spelverdeelster Chloë Huizenga keerde afgelopen seizoen al terug op het oude nest en ook oud-lid Fleur van der Werf maakte de overstap van Emmen. Marieke Bouwers komt van Dames 2 en de jeugdspeelsters Rosalie Kohl en Kyra Schonewille uit Dames 3 completeren het twaalftal. ,,Ik heb online al eens wedstrijden gezien, waardoor ik al een bepaald beeld heb. In het verleden eindigde Olhaco meestal in het rechter rijtje, maar we richten onze blik nu op het linker rijtje. Bovenin meedraaien zal lastig worden, denk ik. Als we maar mooi stabiel in training en spel kunnen zijn.”

We wensen Wilbert veel succes en plezier bij onze mooie club! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven