Tjarko Muis is de nieuwe trainer van Dames 1 van Olhaco

‘We hebben nog enkele speelsters nodig’

Tjarko Muis uit Zwolle is komend seizoen de nieuwe trainer van het eerste damesteam van Olhaco. De eigenaar van een sportwinkel volgt de vertrokken Michael Schunselaar op. Hij staat voor een aanzienlijke uitdaging, want maar liefst zes speelsters hebben de nummer twee van de tweede divisie A verlaten. Het team telt momenteel slechts zeven speelsters.

Door Reinier de Boer

De volleybaltrainer uit Zwolle zou komend seizoen aan de slag gaan bij Topdivisionist Set Up ’65 uit Ootmarsum. Hij werd in april jl. gepresenteerd bij het eerste damesteam uit Twente, maar anderhalve maand later stapte Muis al op. ,,Ik ben een trainer met een bepaalde volleybalvisie, die omarmd werd door de club en het team. Dat zeiden de speelsters tenminste. Na enkele trainingen bleek echter het team mijn visie niet te willen volgen. Zij wilden mij wel als trainer houden, maar deelden mijn visie niet, terwijl ze eerst aangaven er open voor te staan. Ik vind vertrouwen en het nakomen van afspraken belangrijk. Aangezien het vertrouwen vanuit het team in mijn visie en daarmee in mij, er niet meer was, ondanks alle gemaakte afspraken, bestond er voor mij geen goede basis meer en ben ik vertrokken.”

Voordat Muis de keuze voor Set Up maakte was hij al met Olhaco in contact. ,,Het gevoel was aan beide kanten heel goed, maar ik koos voor Set Up, omdat ik de kans kreeg in de Topdivisie te trainen. Toen het stuk liep bij Set Up heb ik Olhaco gebeld en ga ik met plezier  aan de slag bij de dames van Olhaco.”

Uitdaging

Tjarko Muis is zich er terdege van bewust dat de functie van trainer van Dames 1 van de Hoogeveense club komend seizoen een enorme uitdaging wordt. ,,De club en ik zitten op één lijn qua volleybalvisie en ik voel mij gewaardeerd en gewenst,” zegt hij tevreden. ,,Aan de andere kant kom ik zeker niet in een gespreid bedje.” De nieuwe oefenmeester van Olhaco wordt namelijk geconfronteerd met het vertrek van maar liefst zes speelsters. Margit Habing (Meppel), Elizanne de Vries (Meppel), José Bril (Ommen), Lisanne van der Sleen (Meppel), Dorien Wobben (Nieuwleusen), Dyonne Kroezen (Emmen) en Tessa Schunselaar (Groningen) hebben Olhaco verlaten.

,,Dat is voor mijn komst gebeurd en dat is best teleurstellend. Op papier hebben we nu zeven speelsters en dat is niet genoeg, er moeten nog enkele speelsters bij. De speelsters die er nu zijn, hebben een prima niveau voor de tweede divisie. We zullen op zoek moeten naar nieuwe speelsters en dat is een flinke uitdaging om aan te pakken. Er zijn nog genoeg posities vrij. Het is jammer dat speelsters door clubs uit de regio worden weggehaald. Die lokken speelsters met een mooi verhaal, dat ze niet waar kunnen maken. Ze denken een mooie stap te kunnen maken, maar ze zouden best eens van een koude kermis thuis kunnen komen. Clubs uit een regio zouden elkaar eigenlijk moeten ondersteunen en niet elkaar leeg trekken.”

Mening

Tjarko Muis geeft aan nogal eens een uitgesproken mening te hebben. ,,Ja, ik heb wel eens een mening en dat botst wel eens, maar dat mag toch? Je mag verschillende meningen hebben. Ik heb mij bijvoorbeeld nogal kritisch uitgelaten over de wijze waarop de NeVoBo omging met corona. Ik maak ook een podcast en daarbij nodig ik ook mensen van de volleybalbond uit en die uitnodiging wordt zonder problemen aangenomen.” Ook over de trainerscursussen is Muis duidelijk. ,,Ik heb geen trainerscursus gevolgd, want ik vind die geen toegevoegde waarde hebben. Als je zelf een volleybalcarrière hebt gehad weet je meer dan menig cursist, denk ik.”

Aangezien Tjarko Muis relatief laat begint bij Olhaco ligt er nog een aardige taak op hem te wachten. ,,Ja, de voorbereiding is nog niet voor elkaar. We hebben speelsters nodig en we moeten nog oefenpartijen regelen. Er is nog heel wat werk te doen.”

Drie hernia’s

De nieuwe trainer van de Olhaco-dames heeft zelf 25 jaar gevolleybald. Hij speelde bij Zwolle, Reflex, HVV Hattem, DAC, Meppel en Side Out. ,,Ik heb op alle posities gespeeld, maar de langste tijd als passer/loper. Het hoogste niveau waarop ik gespeeld heb, is de eerste divisie en op dat niveau was ik spelverdeler. Bij Side Out heb ik nog samen gespeeld met oud-Olhaco trainer Menno Volkerink. Ik heb drie hernia’s gehad, mijn lichaam heeft aardig wat te verduren gekregen.”

Na zijn actieve volleyballoopbaan was hij in acht jaar trainer van  de dames van CSV Zwolle, Dash Vorden, Tjoba, Dynamo 2, Rosstars en Set Up ‘65. Bij CSV bleef hij drie jaar, maar bij de andere clubs duurden de verbintenissen korter. ,,Bij CSV heb ik drie prima jaren gekend. De stap naar de eerste divisie bij Dash was een uitdaging en het team had een prima niveau, maar er speelde van alles in de club. Tjoba was geen goede match. Het bestuur had leuke plannen, maar bij het team was dat anders. Na een half jaar heb ik de eer aan mezelf gehouden. Dynamo 2 was een gezellig team, maar werd door de club eigenlijk niet voldoende gezien. Bij Rosstars heb ik twee geweldige jaren gehad, maar er was geen aanvulling en dan houdt het helaas op.

Nu richt ik mij op Olhaco. Het is de bedoeling op 15 augustus te beginnen, maar misschien ook wel een week eerder. Olhaco lijkt mij een fijne club. Het is jammer dat Dames 1 een beperkt aantal speelsters heeft. Het vlaggenschip heeft toch een belangrijke functie voor een club.”

We wensen Tjarko veel succes! Ben jij of ken jij geïnteresseerde speelsters? Mail dan naar tc-olhaco@outlook.com

Foto door:  Herman van der Wal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven