Olhaco-speler Quinten Groenewold gaat naar EK beachvolleybal

‘Een top vijf plaats zou erg mooi zijn’

Door Reinier de Boer

De 17-jarige Quinten Groenewold van Heren 1 van Olhaco neemt begin september deel aan het Europees kampioenschap beachvolleybal onder achttien jaar.  Groenewold en zijn partner Mees Sengers hopen de prestatie van vorig jaar op het EK in Tsjechië, waarbij het duo negende werd, te verbeteren. Als ze bij de eerste vijf eindigen mogen ze het WK in Thailand spelen.

Quinten Groenewold kwam in augustus vorig jaar bij de heren van Olhaco, dat net naar de Topdivisie was gepromoveerd. Het avontuur duurde slechts drie wedstrijden, waarna de competitie vanwege corona werd beëindigd. Hij hoopt komend seizoen in de Topdivisie bij Olhaco zich optimaal te ontwikkelen. Naast competitie in de zaal op hoog niveau speelt het volleybaltalent al vier jaar bij Beach Team Nederland in Den Haag. Daarnaast behoort hij ook vier jaar tot de selectie van Jong Oranje in de zaal. Daarvoor traint hij op Papendal.

Beachvolleybal

Beachvolleybal speelt Groenewold met Mees Sengers. ,,Ik ken Mees van het beachvolleybal. Hij kwam drie jaar geleden bij Beach Team Nederland en sinds vorig jaar speel ik met hem samen,” verklaart hij. Het duo zou al eerder hebben meegedaan aan het NK onder 17 jaar, maar door slecht weer werd het toernooi afgelast. ,,Op het NK senioren in de zomer van 2020 zijn we wel gedeeld dertiende geworden. Dit was het eerste NK senioren dat we speelden en het ging behoorlijk goed. Het was een tweedaags toernooi en op de tweede dag werden we helaas uitgeschakeld. We waren erg blij met onze gedeelde dertiende plek.”

Quinten en Mees hebben al enige ervaring met het spelen van een Europees kampioenschap, want vorig jaar behoorden zij tot de deelnemers van het EK onder twintig jaar in Tsjechië. ,,We speelden het EK in Brno en dat was al een heel mooie ervaring. Normaal gesproken gaat er maar één team naar een buitenlands toernooi. Als er heel veel teams uitvallen is er een kleine kans dat er ook een tweede team mee kan. Afgelopen jaar waren Mees en ik het tweede team voor het EK in Tsjechië. Door veel afzeggingen van landen vanwege de coronacrisis hadden we mazzel dat we mee mochten. We zijn daar gedeeld negende geworden en daar waren we erg blij mee als zestienjarigen. Het spelen van een internationaal toernooi zoals een EK is erg leuk en lonend. De uren die je in de sport steekt om het beste uit jezelf te halen worden uitbetaald in de mooie herinneringen en ervaringen die je opdoet op een EK.”

EK onder 18 in Ljubljana

Dit jaar vindt het Europees kampioenschap onder achttien jaar plaats van 2 tot en met 5 september 2021 in Slowakije en Slovenië. Dit is het eerste internationale toernooi voor deze leeftijdscategorie. Het duo speelt haar wedstrijden in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. De talentvolle beachvolleyballers hoefden zich voor het EK niet te kwalificeren. ,,Nee, Mees en ik worden er als eerste team heen gestuurd. De coaches maken de beslissing welk team er heen gaat.” De voorbereiding van het duo is al in volle gang. ,,We trainen deze zomervakantie vier dagen in de week in Den Haag en we proberen toernooien op zo’n hoog mogelijk niveau te spelen. We spelen nu elk weekend in de Eredivisie. Wij spelen daar met het logo van de Tobias Sybesma Foundation op onze shirts. Hiermee willen we aandacht vragen voor onderzoek naar hersenstamkanker.”

Wevza toernooi

Ter afsluiting van hun voorbereiding nemen Groenewold en Sengers van 25 tot en met 28 augustus deel aan een Wevza toernooi in Berlijn. ,,Dat is een toernooi met alleen West-Europese landen namelijk België, Spanje, Duitsland, Italië, Zwitserland, Frankrijk, Portugal en Nederland. Er doen elf teams mee, dus een soort mini-EK met West-Europese landen.”

Het EK vangt aan met poulewedstrijden, die op 2 en 3 september zullen worden afgewerkt. Op 4 en 5 september wordt er gespeeld via het knock-out systeem. ,,Het toernooi begint in een poule op basis van de ranking. Ik ben hoofdblokkeerder. Dat betekent dat ik veel moet blokkeren aan het net en Mees alles moet verdedigen in het veld,” verklaart hij de taakverdeling in het veld.

Het EK is voor de VWO-student nog een onbeschreven blad. ,,Ja, ik heb geen idee hoe de concurrentie is. We zullen ons eigen beste spel moeten laten zien en er een mooi toernooi van maken. Een top 5 halen zou heel erg mooi zijn. Een podium natuurlijk nog mooier. Wanneer we de top 5 eindigen zijn we ook automatisch gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap in Thailand. Dat zou natuurlijk geweldig zijn.”

Succes Quinten! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven