Volleybalvereniging Olhaco bestaat zestig jaar

Jubileumweekend is uitgesteld wegens corona

Hoogeveen – De Hoogeveense volleybalvereniging Olhaco bestond op 1 september jl. zestig jaar. Er stonden het afgelopen weekend heel wat feestelijkheden ter gelegenheid van het jubileum op het programma, maar die werden vanwege de coronacrisis afgelast. Het bestuur hoopt in de loop van dit seizoen de uitgestelde festiviteiten alsnog plaats te kunnen laten vinden.
In verband met corona is er voorlopig dus geen jubileumviering. Wel is er een jubileumshirt ontwikkeld, dat op 19 september gepresenteerd wordt. Het kan niet meer besteld worden, maar velen kochten het shirt, waardoor de club gesteund wordt. Het bestuur hoopt dat straks een groot deel van de club in hetzelfde shirt loopt. Een mooi bewaarexemplaar met een boodschap: Samen gaan we ertegenaan!

De oprichting blijft na al die jaren nog steeds een opmerkelijk verhaal. Olhaco begon in 1960 als een fusie van Olympia en HZVV, OL (Olympia) HA (HZVV) CO (combinatie) met zestien leden en is uitgegroeid tot een bloeiende club met 340 leden. Onder de lantaarnpaal voor de voormalige bakkerij De Goede aan de Hoofdstraat is Olhaco in september 1960 ontstaan. Dat was destijds het ontmoetingspunt van volleyballend en voetballend Hoogeveen. Gymnastiekclub Olympia en voetbalclub HZVV hadden elk ook een volleybalafdeling, maar die gaven geen team meer op bij de volleybalbond. De volleyballers ‘under de paole’ kwamen met een briljant idee en opperden een fusie van de volleybalafdelingen van Olympia en HZVV, zodat de overgangsklasseplaats van Olympia niet verloren zou gaan. Roelof Slot ondernam actie en de nieuwe club trad onder de naam Olhaco vanaf 1 september 1960 toe tot de Nederlandse Volleybal Bond. Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Roelof Slot, secretaris Eef Everts en penningmeester Remmelt Thijs. De jaren zestig spreken tot de verbeelding, want de heren en dames promoveerden respectievelijk naar de Eredivisie en Hoofdklasse. De heren verbleven vijf jaar in de top van het Nederlandse volleybal met als hoogtepunt het seizoen 1966/1967 toen het tweede werd achter de ongenaakbare kampioen DES/Blokkeer. H2C/Olhaco werd destijds in het voormalige Hoogeveens Dagblad het paradepaardje van het Drentse volleybal genoemd. De jaren daarna kenden ups en downs, maar in 1994 stonden de heren van Olhaco weer op de drempel van de Eredivisie, maar promotie ging net niet door. Momenteel kent Olhaco goede jaren, want de heren staan inmiddels in de Topdivisie en de dames in de tweede divisie. Vorig jaar verkeerde de club bestuurlijk even in zwaar weer, maar onder aanvoering van de nieuwe voorzitter Arnold Heerts werd een nieuw bestuur gevormd en de club heeft de zaken weer goed op orde. Het bestuur bestaat uit het dagelijks bestuur (voorzitter, vice-voorzitter, secretaris en penningmeester) en wordt aangevuld door de voorzitters van de commissies: de kantinecommissie, de technische commissie, de wedstrijdcommissie en de marketingcommissie. Momenteel zoekt men nog een vice-voorzitter en een voorzitter van de kantinecommissie. Ook de meeste commissies zijn goed gevuld. Daarentegen merkt de club wel dat er steeds minder vrijwilligers zijn voor andere taken, zoals kantinedienst, training geven aan teams of scheidsrechter zijn. Zeker nu er rondom het coronabeleid meer vrijwilligers nodig zijn, gaat het moeizaam deze mensen te vinden. De club klaagt echter niet. Het bestuur is ontzettend trots op iedereen die zich wel voor de club inzet en dat zijn er toch ook velen. Het bestuur zou alleen graag zien dat deze groep wordt uitgebreid. Momenteel heeft Olhaco vier competitie herenteams, vier damesteams, drie recreatie herenteams, vijf recreatie damesteams, twaalf ABC jeugdteams (acht meisjesteams, drie jongensteams en een mixteam), elf miniteams en een speeltuingroep (spelenderwijs, <6 jaar). Het ledenaantal is gegroeid van zestien tot 340 met als hoogtepunt 510 leden in 1993.

De club staat los van alle coronaperikelen er goed voor. De club heeft in vijf jaar vijftig extra leden aan zich weten te binden.

Vijf jaar geleden zijn onder meer Mark Kampman en Tom Stelpstra begonnen met een nieuwe opzet voor de mini’s. Destijds werd er met 25 mini’s begonnen. Aan het eind van dat jaar is de mini-afdeling geëindigd met een kleine 80 mini’s. In de opzet volgt de club de methodiek van de Nevobo, ook wel het CMV volleybal genoemd. Bij Olhaco start men over het algemeen met niveau 2, dat in de basis inhoudt dat de mini de bal over het net gooit die aan de andere kant van het net wordt gevangen. Vang je de bal, dan gooi je de bal terug, wordt de bal niet gevangen dan moet diegene die de bal niet vangt, of waar de bal valt, het veld uit. Aangezien er twee lesuren zijn, heeft elk lesuur een hoofdtrainer. Afgelopen jaar is Olhaco geëindigd met 93 minileden waarvan er 23 zijn doorgestroomd naar niveau C. Dit seizoen start de mini-afdeling met elf miniteams, dat weer meer is dan verleden seizoen. Deze aanpak pakt goed uit en dat horen de trainers ook van andere clubs die op bezoek komen op de zaterdagen. Een landelijke tendens binnen het volleybal is de afname van jongens die volleybal spelen. Dat maakt het moeilijk om van de mini’s tot aan de senioren complete teams te kunnen vormen. Het is dan ook een ambitie om meer jongens enthousiast te maken voor volleybal. Komend seizoen zal een werkgroep hiermee aan de slag gaan.

Komend seizoen wordt er door een werkgroep een nieuw beleidsplan geschreven. De inhoud daarvan is dus nog niet bekend. Wel zal de club inzetten op de breedtesport, maar probeert daarnaast een gooi naar het hoogste niveau te realiseren. Normaal gesproken presenteert Olhaco zich ook tijdens Hoogeveen Sport, in het centrum. Dit jaar ging ook dat niet door. Iedereen die het leuk lijkt om te volleyballen mag altijd drie keer gratis meetrainen om te kijken of het iets voor hem of haar is.


De mini’s vormen een bloeiende afdeling van volleybalclub Olhaco.

Tekst door Reinier de Boer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven