Koninklijke onderscheiding voor Gerrit Schraa

Koninklijke onderscheiding voor Gerrit Schraa
‘Dit is een ontzettende verrassing’

Hoogeveen – De 74-jarige Gerrit Schraa uit Hoogeveen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding onder andere wegens zijn jarenlange inzet voor volleybalclub Olhaco en de Nevobo, waarvoor hij al 55 jaar als volleybalscheidsrechter actief is. ‘Mister Olhaco’ vervulde 33 jaar lang diverse bestuursfuncties voor de Hoogeveense volleybalclub. Hij is er nog beduusd van. ‘Dit had ik nooit verwacht’, zegt hij.

Schraa werd gebeld door burgemeester Loohuis met de mededeling dat de Koning het heeft behaagd hem te benoemen tor Ridder in de Orde van Oranje Nassau. ,,Het was een ontzettende verrassing voor mij. Ik had hier echt nooit op gerekend. Ik beschouw het als een erkenning voor wat ik gedaan heb. Ik heb alleen maar dingen gedaan die ik leuk vind. Dit doet me wel veel.” Door mensen uit de club Olhaco wordt erelid Gerrit Schraa een vrijwilliger van de buitencategorie genoemd. Na het telefoontje van de burgervader genoot hij van een barbecue in de tuin met zijn familie.

Olhaco vroeg zich af hoe je een vrijwilliger van de buitencategorie nog die waardering kunt geven die hij verdient. De conclusie was een koninklijke onderscheiding. ,,Gerrit Schraa is een man met een oranje/blauw Olhaco-hart,” geeft voorzitter Arnold Heerts aan. ,,Hij is een door en door clubman en we kunnen rustig stellen dat hij tot de inventaris van onze club behoort. Gerrit Schraa is niet weg te denken uit sporthal Trasselt. Op de trainingsavonden van de eerste teams van Olhaco, op maandag en woensdag, is hij steevast te vinden in de zaal. Er gaat daarnaast geen zaterdag in de competitie voorbij of Gerrit is aanwezig in de sporthal. Ook als scheidsrechter heeft hij op een hoog landelijk niveau zijn wedstrijden gefloten. Binnen onze club Olhaco, heeft Gerrit zich al tientallen jaren op meerdere fronten meer dan verdienstelijk gemaakt. Als vice-voorzitter, secretaris en voorzitter heeft hij jaren deel uit gemaakt van het dagelijks bestuur. Tijdens wedstrijden en toernooien is Gerrit de man die de scheidsrechters ontvangt en daar waar noodzakelijk begeleidt. Gerrit zorgt daarbij al vele jaren dat de volleybalnetten op orde zijn en op de juiste wijze worden opgehangen. Bij acties om geld te generen voor ‘zijn’ club, is Gerrit de drijvende kracht om één en ander goed te organiseren. Denk aan de bloembollenactie, droge worstenactie enz. Ook bij het Sinterklaasfeest voor de mini’s binnen onze club is Gerrit al jaren aanwezig voor de muziek en de ontvangst van de goedheiligman.”

Op zijn achttiende jaar floot Schraa al volleybalwedstrijden bij de senioren voor de Nevobo in de twee toenmalige gymzalen in Park Dwingeland. Later gaf hij scheidsrechterscursussen en wees scheidsrechters aan voor wedstrijden in vier rayons. Als scheidsrechter schopte hij het tot de Eredivisie. Na 55 jaar fluit hij nog steeds wedstrijden in de derde divisie. In 2017 ontving hij van de Nevobo de gouden officialspeld.
Hij was maar liefst 33 jaar bestuurslid van Olhaco. In 1986 werd hij vice-voorzitter . Van 1996 tot en met 2000 vervulde hij de taak van secretaris, waarna hij voorzitter werd tot 2010. Vanaf 2012 tot 2019 nam hij de taak van secretaris weer op zich. Hij organiseerde meer dan twintig jaar het Indoorbeachvolleybaltoernooi, het oliebollentoernooi voor de leden en het stratenvolleybalkampioenschap van Hoogeveen. Ook bij de clinic van het Nederlands heren volleybalteam in de sporthal aan de Valkenlaan was hij één van de organisatoren. Hij is daarnaast al jaren scheidsrechter bij het provinciale scholentoernooi Olympic Moves. Vorig jaar stopte hij als bestuurslid, maar de clubman in hart en nieren blijft actief voor de club. Hij is verantwoordelijk voor de materialen, hij beoordeelt en ontvangt scheidsrechters in sporthal Trasselt.

Tekst door Reinier de Boer

1 gedachte over “Koninklijke onderscheiding voor Gerrit Schraa”

  1. Ineke (Ida) Tuinder-Visscher

    als ‘deze’ Gerrit op de Haagjesschool zat dan zaten we in dezelfde klas,ook Dinie Hoogeveen,
    wat leuk om te lezen.
    Geeldig Gefeliciteerd Gerrit !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven