Volleybalinterland is groot feest in Het Activum

Hoogeveen – De eerste interland ooit in sporthal Het Activum in Hoogeveen werd een vrolijk volleybalfeest. De enige tegenvaller was de uitslag van de damesinterland Nederland-Italië, want Nederland verloor met 1-3.

Het was een examen voor de gemeente Hoogeveen om voor het eerst een dergelijk groot sportevenement in de nieuwste sporthal van de stad te organiseren. Volgens beleidsadviseur Martijn Schuring slaagde de organisatie met maar liefst 1800 sterk meelevende supporters en werd het een waar feestje.

De Nederlandse volleybaldames spelen van 30 mei tot en met 3 juni WK kwalificatiewedstrijden in Azerbeidzjan. Morgen begint Nederland in Baku tegen Denemarken en de ploeg van trainer Jamie Morrison treft verder Noorwegen, Israël, Oekraïne en thuisland Azerbeidzjan. De nummer zeven van de wereldranglijst probeert zich te plaatsen voor het WK en bereidde zich de afgelopen dagen voor door middel van oefenwedstrijden tegen de nummer acht van de wereldranglijst Italië.

Activum stroomt vol

Vrijdag won Nederland met 3-1 van Italië in Apeldoorn en zaterdag was Het Activum het decor van de volgende oefenwedstrijd tussen de twee rivalen. Een mooie test voor de gemeente Hoogeveen. De belangstelling voor de damesinterland tussen Nederland en Italië is enorm. Ondanks het warme weer stroomt het Activum vol.

Om 15.00 uur is de sporthal al redelijk gevuld en om 15.15 staat er een lange rij voor de ingang van de sporthal en om 15.30 uur zijn de 1800 toeschouwers, waarvan veel jeugd, er klaar voor en maken met hun oranje waaiers ontzettend veel lawaai. De NeVoBo organiseert de oefenwedstrijd en heeft de vloer, de palen, het net en de geluidsinstallatie zelf meegenomen. De toelating van toeschouwers en pers hanteert de NeVoBo met strakke hand. Zo krijgt een fotograaf van een regionale krant nul op request als hij zijn perskaart niet kan tonen.

‘De NeVoBo heeft extra beveiliging ingeschakeld en zij regelen de wedstrijd strakker dan wij in Drenthe misschien gewend zijn. Wij zijn meestal wat meer laagdrempelig. De entreeprijs is 20 euro en daar schrok ik best van,’ zegt Martijn Schuring. Om 16.00 uur zingen de bezoekers, waarvan veel in het oranje gehuld zijn, het Wilhelmus uit volle borst mee en de Nederlandse volleybalsters zijn onder de indruk van de sfeervolle ambiance. ‘De speelsters en de staf zijn zeer tevreden over de hal en de ambiance. Zij vroegen zich af: waarom doen we het niet vaker in Hoogeveen,’ zegt een tevreden Schuring.

‘Ze waren zeer tevreden over de vloer. Zij hebben een dunne mat meegenomen en dat dempte uitstekend op de bestaande vloer van de sporthal. Dat is mooi om te horen.’ Coach Jamie Morrison, die zijn tweede wedstrijd als coach van Nederland beleefde, begint met de Drentse Laura Dijkema, Maret Balkestein-Grothues, Anne Buijs, Celeste Plak, Robin de Kruijf, Yvon Beliën en libero Myrthe Schoot. Nederland speelt een sterke eerste set en het publiek vermaakt zich uitstekend. De speaker zweept het publiek op, dat bij elk blok ‘monsterblock’ roept. Via 10-2 en 20-12 wint Nederland onder luid gejuich de eerste set met 25-17. De vrolijke toeschouwers gaan er goed voor zitten en verheugen zich op een gunstig vervolg. De ballenmeisjes en- jongens van het Roelof van Echten college, die vrijwel allemaal lid zijn van Olhaco, hebben het druk met hun taak.

Goede humeur

Morrison wisselt in de tweede en derde set veelvuldig en dat komt het spel van de oranje dames niet ten goede. Beide sets gaan via 18-25 en maar liefst 13-25 naar Italië, maar het heeft weinig invloed op het goede humeur van de toeschouwers. Tussen de sets door vermaken de dansers en danseressen van Top Fit de bezoekers. In de vierde set heeft het publiek hoop dat Nederland er nog een vijfde set uitsleept.

De speaker roept: ‘Wie wil er een vijfde set?’ Het publiek laat de waaiers klapperen, maar een vijfde set komt er niet. Na 17-23 komt Nederland nog wel terug tot 20-23, maar door eigen fouten wint Italië de vierde set met 20-25 en daarmee de wedstrijd na een uur en drie kwartier met 1-3.

Lauren Dijkema

De beide ploegen krijgen een klaterend applaus en na afloop wordt vooral de Beilense Laura Dijkema, die in Hoogeveen naar de middelbare school ging, bedolven onder de aanvragen van de jeugd voor foto’s en handtekeningen. Martijn Schuring kijkt er tevreden naar. ‘We hadden alles in de hand, behalve de uitslag. Dit is voor herhaling vatbaar en gaan ons best doen om opnieuw een interland naar Hoogeveen te halen. We denken dan aan wedstrijden voor een jeugd EK. Het zou ook een andere sport kunnen zijn, zoals het Nederlands handbalteam bijvoorbeeld. We willen graag nog eens laten zien wat we in huis hebben,’ zegt een tevreden Martijn Schuring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven