Stratenvolleybal keert na jaren afwezigheid terug in Hoogeveen

Inschrijving voor stratenvolleybaltoernooi in sporthal Trasselt is gestart

Veertig jaar lang vierden stratenvolleybalcompetities in diverse wijken en dorpen in de gemeente Hoogeveen hoogtijdagen. Sinds 2009 zijn echter de stratenvolleybalcompetities uit de Hoogeveense gymzalen verdwenen. Nadine Knol, Sjoerd Cnossen en Mark Werkman willen het stratenvolleybal graag weer terugbrengen in Hoogeveen en houden van 17 t/m 22 juni een stratenvolleybalkampioenschap in sporthal Trasselt. 

Tekst door Reinier de Boer, foto door André Weima (Hoogeveensche Courant)

Vanaf 1973 bestonden er in verschillende wijken in de gemeente Hoogeveen stratenvolleybalcompetities, zoals in Krakeel, Zuid, De Weide en Noordscheschut. Deze bloeiende competities gingen uiteindelijk ter ziele in verband met te weinig deelname. De laatste competitie, die stopte, was in De Weide in 2009. Daarna was het applaus voor stratenvolleyballers verstomd en is Hoogeveen al weer vijftien jaar verstoken van stratenvolleybal. Drie vrijwilligers van volleybalclub Olhaco willen deze mooie tijd weer doen herleven en houden in juni een stratenvolleybalweek met op zaterdag 22 juni de grote finale. Het idee voor dit toernooi dateert al van anderhalf jaar geleden. ,,Iedereen kent die mooie tijd met veel stratenteams in heel Hoogeveen nog wel,” zegt Nadine Knol. ,,Wij vinden het leuk het stratenvolleybal weer nieuw leven in te blazen. We wilden in de zomer na het volleybalseizoen graag iets doen, want in die tijd heeft niemand meer veel verplichtingen. Het idee ontstond tijdens een bestuursvergadering van Olhaco tussen ons drieën.”

‘Gezelligheid en plezier staan voorop’

Cnossen, Knol en Werkman staken hun licht op bij Wout Kelder die de competitie in De Weide organiseerde. ,,Ook hebben we contact gezocht met de Gemeente, die graag mee wilde werken,” zegt Sjoerd Cnossen. ,,Het toernooi wordt namelijk mede mogelijk gemaakt door het Hoogeveens Sportakkoord. Daar zijn we erg blij mee. De begroting hadden we rond en we besloten daarna het toernooi daadwerkelijk te organiseren.” Sporthal Trasselt werd vastgelegd op 17 tot en met 22 juni 2024. ,,Het is de bedoeling dat op 17, 18, 19 en 20 juni de poulewedstrijden worden afgewerkt,” zegt Mark Werkman. ,,Dat ligt natuurlijk ook aan het aantal teams, dat zich aanmeldt. Het kan dus ook zijn dat er op twee of drie avonden wordt gespeeld met op zaterdag de finale. Het minimum aantal teams is acht. We hebben in ieder geval ruimte voor heel veel deelnemende teams en we hopen dan ook op een grote deelname. Elk team speelt dus op één doordeweekse avond en de poulewinnaars en misschien de nummers twee plaatsen zich voor de finales op zaterdag 22 juni.”

Inschrijving

De inschrijving voor het stratenvolleybaltoernooi start op vrijdag 23 februari. Belangstellenden kunnen zich opgeven via de website van Olhaco. Ook kan men contact met de organisatie opnemen via het emailadres: stratenvolleybalhoogeveen@gmail.com. De organisatiecommissie hoopt dat door het toernooi de binding in de buurten groter wordt. Alle bewoners van gemeente Hoogeveen worden uitgenodigd om samen met de straat op een gezellige en ontspannende manier te ‘strijden’ tegen andere straten. Welke straat mag zich aan het eind van het toernooi kronen tot DE volleybalstraat van Hoogeveen? ,,Het gaat om de gezelligheid en plezier,” benadrukt Werkman. ,,Er is bijvoorbeeld een prijs voor het team met de leukste shirts. Originaliteit wordt beloond. De kantine is open en andere straatbewoners, die niet meespelen kunnen hun buren aanmoedigen. Het is een mooi uitje voor de buurt, toch? Vaak is het zo dat een liefhebber van volleybal in zijn of haar straat op zoek gaat naar volleyballers en volleybalsters. Je leert op die manier je buurtgenoten misschien beter kennen. Ik ken ook niet iedereen die er bij mij in de straat woont,” bekent hij. ,,We hopen dat veel Olhaco-leden het initiatief zullen nemen een team uit hun straat te vormen.”

Spelregels

In het wedstrijdreglement is opgenomen dat minimaal 80% van de spelers woonachtig moet zijn in de straat van het desbetreffende straatteam. ,,Er mogen maximaal twee Nevobo-spelers in het veld staan,” zegt Cnossen. ,,Verder moeten er minimaal twee dames in het veld staan. De minimale leeftijd van de deelnemers is veertien jaar. De poulewedstrijden duren twee keer twaalf minuten. In de finale is de ploeg die het eerst twee sets tot 25 punten heeft gewonnen de winnaar. Bij 1-1 vindt er nog een derde set plaats tot vijftien punten. Er wordt gespeeld via de Nevobo-regels, alleen mag er bij dit toernooi ingedraaid worden op de opslagplaats. Tijdens de poulewedstrijden fluiten de deelnemers zelf de wedstrijden. Op de finaledag leiden gediplomeerde scheidsrechters de wedstrijden.”

‘Mooi dat stratenvolleybal weer terugkeert in Hoogeveen’

Reacties

Vanaf 23 februari start de inschrijving voor het stratenvolleybaltoernooi en de organisatie is erg benieuwd hoeveel teams zullen deelnemen. ,,De eerste reacties zijn goed,” zegt Nadine Knol. ,,We vinden het erg leuk om het stratenvolleybal in Hoogeveen weer nieuw leven in te blazen. We hopen dat veel teams zich aanmelden. Het is op dit moment erg lastig te zeggen op hoeveel teams we ongeveer kunnen rekenen. Het kunnen er zestien zijn, maar misschien ook wel veertig. We hopen op een gezellige week. Bij voldoende enthousiasme is het onze bedoeling er een jaarlijks terugkerend toernooi van te maken. Dat zou erg mooi zijn. Wij hebben het stratenvolleybal gemist en dat geldt misschien ook voor veel Hoogeveners.”

Scroll naar boven