Eerste wedstrijdavond Stratenvolleybalkampioenschap groot volleybalfeest

Hoogeveen lijkt het stratenvolleybal erg gemist te hebben

Hoogeveen – Hoogeveen heeft blijkbaar het stratenvolleybal gemist, want de eerste wedstrijdavond van het stratenvolleybalkampioenschap was een groot succes. Volle tribunes en twaalf enthousiaste teams maakten er maandag in sporthal Trasselt een geslaagd volleybalevenement van. De straten Winde, De Schoof 2 en Edelhert 1 en 2 plaatsten zich voor de finale van zaterdag 22 juni. Donderdag 20 juni spelen de andere twaalf stratenteams voor de overige vier finaleplaatsen. 

Door Reinier de Boer

Sinds 2009 bestaan er in Hoogeveen geen stratenvolleybalkampioenschappen in de wijken meer. Na vijftien jaar hebben Nadine Knol, Sjoerd Cnossen en Mark Werkman het initiatief genomen het stratenvolleybal terug te laten keren in Hoogeveen en hoe? Op maandag 17 juni vond de eerste wedstrijdronde met twaalf teams plaats. Donderdag volgen de overige twaalf teams, waarna zaterdag 22 juni de finale met acht teams gespeeld wordt. Het valt op dat de ploegen voornamelijk uit de wijken in De Weide en Erflanden afkomstig zijn.

Dat het een succesformule is, bleek maandagavond heel duidelijk in een volle sporthal Trasselt. Sommige teams bestonden uit maar liefst elf spelers en speelsters, maar op de tribune zaten veel buren en andere belangstellenden, die de teams hartstochtelijk aanmoedigden. Er werd in twee poules van elk zes teams gespeeld, zodat elke ploeg vijf wedstrijden van twaalf minuten afwerkte. De teams bestonden in de meeste gevallen uit  spelers die affiniteit met volleybal hebben. De basis was aanwezig, waardoor er lange rally’s ontstonden en er vaak voor elk punt gestreden moest worden. Het AZC uit Hoogeveen was vertegenwoordigd door twee fanatieke teams met alleen mannen. Aangezien er in elk team twee dames in het veld moesten staan, namen de asielzoekers buiten mededinging deel. Dat nam niet weg dat er veel talent bij de teams met de naam Kinholtsweg 1 en 2, te ontdekken viel. Een team wist namelijk alle vijf wedstrijden te winnen. In Poule 1 werd De Schoof 2 poulewinnaar en plaatste zich direct voor de finale. In Poule 2 eindigde Winde met de nodige volleybalervaring als eerste en gaat ook door naar de finale.

De andere twee finalisten kwamen uit de kruisfinales tussen de nummers twee en drie van de twee poules. In de eerste kruisfinale won Edelhert 1 met 2-0 van Het Roefje en gaat ook naar de finale. Op de shirts van Het Roefje stond ‘We will block you’, maar in de praktijk kwam dat er niet helemaal uit. In de andere kruisfinale was Pijlkruid in de eerste set dichtbij setwinst, maar Edelhert 2 won toch met 2-0 en is ook finalist. Een jury bepaalde dat de spelers van De Schoof in het leukste tenue speelden, aangezien die in 2009 nog werden gedragen. ,,Dat past heel goed bij het opstarten van een stratenvolleybalkampioenschap,” lichtte Olhaco-voorzitter Arnold Heerts de keuze toe. Hij verraste de deelnemers uit het AZC in Hoogeveen door ze in het nieuwe seizoen een trainingsclinic met Heren 1 van Olhaco aan te bieden en dat werd zeer gewaardeerd. 

Donderdag 20 juni komen teams in de poules 3 en 4 in actie. In Poule 3 spelen De Schoof 1, Atalanta, Kolblei, Van Echtenstraat, Alver en De Vlegel. In Poule 4 zijn Aletta Jacobshof, Rietgans, De Wanne, Egel, Hennepkamp en Boommarter ingedeeld. De poulewedstrijden beginnen om 19.00 uur. Om 22.00 uur worden de kruisfinales gespeeld. Zaterdag starten de poulewedstrijden om 16.00 uur, waarna om 19.00 uur de grote finale plaatsvindt.        

Scroll naar boven